mandag 4. august 2014

Hamsuns fødselsdag, på Kjerringøy

Det er på Kjerringøy du finner Hamsuns Sirilund, så det må være øya når kjerringa heter Siri Lund. Om du synes det var et dårlig argument kan vi komme opp med tusen andre grunner til å dra til Kjerringøy og beundre Anna Elisabeth Sverdrups (senere Ellingsen, deretter Zahl) øy. Historien om dette berømte fiskeværet forteller Erika Søfting fra Nordlandsmuseet om her.

Handelsstedet Kjerringøy med sine 15 bygninger, ble fredet allerede i 1942. Nå er det museumsbygninger og ofte brukt som miljø for film- og TV-innspillinger.

Vi kom fra Bodø til Kjerringøy 3. august, dagen før Knut Hamsuns 155-årsdag (riktignok døde han i 1952), men det ante vi ikke noe om da. Men så viste det seg at den ikke ukjente maler og Hamsun-entusiast (og Nordlands-entusiast og Petter Dass illustratør) Karl Erik Harr, hvert år på denne dagen dukker opp på Kjerringøy for å markere fødselsdagen til Hamsun. Harr bor i Oslo, men har atelier og bolig også i Vikan, like ved Kjerringøy.

Karl Erik Harrs kone Aud Nyegaard la ned blomster ved Knut
Hamsun-bysten på Kjerringøy etter parets kulturprogram på
dagen. 
Kjerringøy var sannsynligvis avgjørende for Hamsuns forfatterskap. Kanskje har han funnet stoff til sine bøker her, men først og fremst fikk han økonomisk grunnlag for å satse på forfatterskapet herfra. Han oppsøkte som nittenåring Erasmus Benedigt Kjerschow Zahl på Kjerringøy (Anna Elisabeths andre mann) for å be om lån for å bli forfatter. Han fikk låne penger, men avslo å betale tilbake da Zahl sendte krav etter at Hamsun hadde blitt berømt. Ironisk nok er det Hamsun og ikke Zahl som har blitt hedret med byste på Zahls og Anne Elisabeths gamle Kjerringøy.

















Kjerringøy er ikke bare kultur, men også mye flott natur. Først og fremst er det kystlandskapet og havet som lokker, men det er muligheter for fine fjellturer også. Kvarven (609 moh) byr på storslått utsikt over Kjerringøy med tilliggende herligheter, det samme oppnås på den mer beskjedne Middagshaugen (284 moh). Begge steder fant vi kantareller, men ikke i store mengder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar